TIP: HOE TE VISUALSEREN

Wanneer ik met mensen spreek over visualiseren, komt telkens één vraag naar voren…

Hoe krijg je een duidelijk beeld van wat je wilt?

Dat is een mooie en zeker een belangrijke vraag. Dus laten we ons vandaag concentreren op die vraag.

Een beeld maken van wat je wil

Je bent niet alleen als je worstelt met het bedenken van een visualisatie van de persoon die je graag wilt zijn. Het is voor veel mensen moeilijk om een nieuw plaatje van zichzelf te vormen en dat ook nog eens vast te houden. Dat had ik ook.

Toen ik ging fantaseren over hoe ik graag in het leven wilde zijn, en ik speelde met de eerste nieuwe beelden die bij mij opkwam, schaamde ik me dood. Hoe kon ik daar nu over fantaseren. Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om die beelden te claimen. Ik zag mezelf als een onbelangrijk persoon, iemand die niets te bieden had – zeker niet als iemand die co-creëerde en een bedrijf in persoonlijke ontwikkeling zou runnen.

Na mijn kindertijd ben ik toch nog een klein beetje brutaal gebleven. Dus schreef ik wat ik wilde zijn in kleine lettertjes. Toen sloeg ik mijn speciale wensenboek dicht, zodat niemand het kon lezen. Ha, mijn geheim!

Het kan zijn dat je moeite hebt met visualiseren, fantaseren. Of je vind het eng en ervaart een stukje angst. Mocht dat het geval zijn, ga dan eens rustig zitten en kalmeer je geest/brein. Door bijvoorbeeld een kop koffie of een kop thee te nemen en ga daar eens echt voor zitten. Zet alles uit wat je kan afleiden en focus enkel op jezef.

Sta jezelf toe om het leven van andere succesvolle mensen in te gaan, om je te helpen verder te gaan dan wat je beschouwt als “echt” leven … dat kan bijvoorbeeld een held zijn waar je grote bewondering voor hebt. Sluit je ogen, en adem eens flink in … laat je borstkast breed en groot worden. En laat dan al je adem in één keer los. Herhaal dat net zo vaak als nodig is. Laat al je spieren los. Ontspan.

Laat de beelden of gedachten die zich aandienen komen … zonder daar een oordeel over te geven. Doe dingen die je nog nooit hebt gedaan. Je mag gek doen. Niemand die jouw gedachten en/of beelden ziet. Dus laat je gaan. Ga naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest.

Let op: terwijl je wat losser maakt, kan het verlangen van je hart in een flits naar je toekomen omdat het van het spirituele deel van je komt. Het is iets dat in jou wordt uitgedragen. Iets dat uitgedrukt wil worden.

Wees niet kritisch over wat in je opkomt. Bouw in plaats daarvan een beeld. Visualiseer wat je ziet. Focus vervolgens op het beeld om te controleren of dit is wat je echt wilt. Verfijn het totdat je er tevreden mee bent.

Gebruik je wil om het beeld op het netvlies van je geest te houden. Niet met geweld – draag het vreugdevol en met dankbaarheid. Voel het als een verlangen. Dat verlangen is heel essentieel. Want uiteindelijk moeten je fysieke ogen kunnen herkennen wanneer het beeld van jouw verlangen vertaald wordt naar de fysieke wereld. Wanneer het werkelijkheid wordt. Om dat te doen, moet je je verbeeldingskracht gebruiken om verder te gaan dan je ervaringen.

Begrijp je het nu, je bent een opslagplaats van afbeeldingen en visualisaties, niet alleen de dingen die je hebt gezien, maar ook de dingen die je je hebt voorgesteld. Die afbeeldingen zijn erg krachtig. Je onderbewustzijn kent alleen beelden. Het onderscheidt tussen het fysieke en fantasie, dat kent je onderbewustzijn niet. Beelden zijn altijd echt.

Eén van de sleutels om een fantastisch leven te ervaren, is accepteren dat alles wat je kunt bedenken een vorm van waarheid voor je bevat. Denk hier even over na!

Alles wat je ziet dat door een mens is gemaakt, is een duplicaat. Het origineel was in de geest (de verbeelding) van de persoon die het heeft gemaakt. Dus als je het je voorstelt, bestaat het. En hoe meer details je geeft, hoe meer je accepteert dat je het hebt gezien. Alles wat door je verbeelding gaat, heeft het recht om te leven.

Een eenvoudige oefening om je op weg te helpen

Door deze oefening te doen, leer je je verbeeldingskracht op gang te brengen.

Je loopt langs een landweg. Let op de lucht. Is deze helder of zijn er wolken? Waar is de zon? Is de weg smal, glad, hobbelig? Een hek langs de weg. Waar is het hek van gemaakt? In welke staat is het? Hoe groen is het gras? Hoe lang is het? Paarden grazen in de wei. Hoeveel paarden zijn er? Welke kleur hebben ze?
Je stopt om wat bloemen te plukken en een drankje te drinken uit een fles die je bij je hebt. Hoe voelen de bloemen aan? Wat zit er in de fles? Hoe smaakt het? Voelt het koel of warm aan in je mond? Wat merk je nog meer? Welke geuren ruik je? Wat hoor je?
Train je fantasie door scènes als deze, vijf minuten per dag te doen totdat je de fantasie hebt bedacht die je wilt hebben.

Bouw vervolgens het beeld van je verlangen, zoals je hier deed, door zoveel mogelijk details toe te voegen, waarbij je alle vijf je fysieke zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en smaak) raakt. Telkens als je de foto ziet, breng je hem tot leven door je zintuigen en je gevoelens erbij te betrekken. Doe dit vaak, liefst elke dag, om je te helpen doen alsof je verlangen al bestaat.

Wat de wens van je hart ook is, weet dat het niet uit het niets is gekomen. Het is van jou. Het is goddelijk. En daarvoor hoef je niet religieus voor te zijn. En als je dat wel bent, is dat ook goed.

Als je ziet dat de veranderingen beginnen op te komen, schrijf ze dan op als reminder. De volgende dag ben je het weer vergeten. Zo gaat dat.

Wil je er actief mee aan de slag, download dan de “Visualisatie Checklist”. Het zal je leven veranderen.