Schaamte over geldproblemen

Naast dat 85% van de Nederlanders niet rond kunnen komen van hun inkomsten en daardoor niet kunnen sparen om leuke dingen te doen, zoals op vakantie gaan, nieuwe fiets kopen, of zelfs niet eens nieuwe schoenen kunnen kopen, blijkt dat ruim een derde van alle Nederlanders zich zorgen maakt over hun financiële positie en nog maar te zwijgen over de schaamte die daaruit ontstaat.

Even een paar cijfers: 43% van de mensen maakt zich zorgen of er genoeg geld is voor leuke uitjes en vrijetijdsbesteding. Daaropvolgend maakt 33% van de mensen zich zorgen dat ze hun zorgkosten niet kunnen betalen. En rond de 30% maakt zich zorgen of ze de boodschappen, gas/water/licht en of de huur of hypotheek kunnen betalen.

Terwijl de Nederlandse economie goed en volop draait sinds het einde van de laatste crisis in 2016, en bedrijven niet aan professionele werknemers kunnen komen. Dus daar ligt het niet aan.

Op papier zal ieder een goed salaris krijgen of een goed alternatieve inkomstenbron hebben. Toch hebben veel mensen stress en liggen in de nachtelijke uren vaak te piekeren over dat ze geen leuke dingen kunnen doen omdat ze daar simpelweg geen geld voor hebben.

Het schijnt een groot taboe te zijn om te praten over je geldproblemen omdat men zich ervoor schaamt. Daarnaast vormen geldproblemen binnen relaties ook stress en schaamte, en zijn vaak de oorzaak van ruzies en verwijten. Ook dat is een groot taboe om te praten over dat je geldzorgen enorm drukken op je relatie. Zolang er geld binnenkomt, dan is er niets aan de hand. Maar zodra de geldstroom wegvalt en er flink bezuinigd moet worden dan kunnen er ruzies en schaamte ontstaan en staat een scheiding op de loer.

Naast schaamte heeft men vaak te maken met een minderwaardigheidscomplex. Het ego krijgt er behoorlijk van langs. De veroordelingen van buitenaf tellen zwaar.

Wanneer geldproblemen blijven aanhouden en het gat steeds groter wordt zal dat op den duur een aanslag plegen op de gezondheid. Onderzoek wijst uit dat geldproblemen, naast slapeloze nachten en schaamte, vaak depressies en andere ziektes kunnen veroorzaken.

Dit alles zorgt ervoor dat de vicieuze cirkel een negatieve richting neigt op te gaan, als het al niet in gang is gezet.

De negatieve spiraal

Je gaat je incompetent voelen en/of je krijgt het gevoel dat je geen controle hebt over jouw financiële situatie en het leven in het algemeen. Er ontstaan een hoop negatieve emoties en gedachten waardoor je je lamgeslagen voelt waardoor je je juist minder productief gaat voelen. Hierdoor is de kans groot dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Het wordt van kwaad tot erger.

Wat zou je eraan kunnen doen?

Je kunt jouw perspectief op een aantal zaken veranderen en daarnaar handelen. Bijvoorbeeld, koop kinderkleding op rommelmarkten of kledingbeurzen. Kinderen groeien nu eenmaal snel uit hun kleding voordat ze versleten zijn.

Kijk eens kritisch naar je verzekeringen en abonnementen.

Hebben kinderen echt een mobiele telefoon nodig? Is een prepaid niet handiger dan een vast abonnement, zeker als je niet vaak belt.

Pak eens vaker de fiets in plaats van de auto. Kijk eens naar de frisdrank en snoep dat gekocht wordt tijdens het boodschappen doen.

Is het mogelijk om wat meer water of thee te drinken in plaats van frisdrank?

Of laat dat extra bakje met chips eens staan voor een andere bijzondere gelegenheid.

Kortom een kritische kijk op de uitgave is natuurlijk nooit verkeert. Maar toch ben ik daar als totale oplossing geen voorstander van. Want bezuinigen waardoor je verdrietig of gefrustreerd raakt, is een verkeerd signaal. Je focust op de verkeerde wijze. Want datgene waar al je aandacht naar toe gaat, zal groeien.

Dus, bezuinigingen leidt op den duur tot meer bezuinigingen. En dat is het laatste wat je wilt, ja toch? De verkeerde kant op denken is dus niet de weg.

Wat is dan wijsheid?

Je schamen over je geldproblemen is menselijk. Schaamte kan alleen groeien wanneer het verborgen blijft, stilgehouden wordt en zijn oordeel behoudt. Pas bij empathie, heeft schaamte geen bestaansrecht. Ik zou willen beginnen met jezelf niet te hard te veroordelen. Waarschijnlijk komt dat oordeel oorspronkelijk niet van jou vandaan, maar van je ouders of één van ouders. Wanneer je hier bewust van bent en dat durft los te laten, ben je aardig op weg.

Schaamte heeft ook een functie. Het vervelende gevoel zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar een oplossing. De oplossing ligt niet direct in het bezuinigen van je uitgave. Zeker wanneer je al eens eerder gesneden hebt in je uitgaven, en bestedingsruimte blijft krap, dan is de weg naar meer bezuinigen zeker geen optie meer. Zoals ik al eerder zei; datgene waar je aandacht aan geeft, zal groeien. En je wilt niet de verkeerde kant op groeien.

Dus blijft er alleen maar één weg over en dat is je aandacht richten op het positieve. Maar wat is positief? Als je zegt dat je je uitgave moet halveren om zo geld apart te leggen voor die ene vakantie welke je wellicht over 3 jaar kunt gaan doen, heeft dat geen enkel getuige van positiviteit. Wie houdt het vol om 3 jaar lang zuinig aan te leven om die ene week op vakantie te kunnen gaan? Niemand. Ja maar, dat deden ze 100 jaar geleden ook. Dat was 100 jaar geleden. Tijden veranderen, percepties veranderen, manifestaties veranderen. Nu is over veel zaken meer kennis aanwezig, en nu kan je heel snel dingen manifesteren omdat je deze kennis hebt. Alleen moet je die kennis goed inzetten om de juiste manifestatie jouw werkelijkheid neer te kunnen zetten in jouw leven.

Manifesteren? Wat is dat?

Het kan zijn dat je voor het eerst dit begrip over leest of dat je het vaag kent. Het is wel belangrijk om dit woord in al zijn omvang te begrijpen. Manifesteren is niets anders dan dat iets werkelijkheid wordt. En wat is dat iets dan, hoor ik je denken. Dat iets is alles wat je maar wenst. In dit geval is dat je bijvoorbeeld meer geld zou willen hebben zodat je gemakkelijk al je rekeningen kunt betalen. Of dat je eindelijk een andere degelijke auto kunt kopen in plaats van die oude barrel waar je nu in rijdt. Of dat je leuke dingen kunt doen.

Nu dit helder is, kan ik je vertellen dat je vanuit je positieve kracht alles kunt manifesteren. Dus jouw geldproblemen zouden hiermee wel eens verleden tijd kunnen worden. Daarvoor moet je nog wel wat meer gaan begrijpen en doen.

Om te beginnen met die positieve kracht. Zie die positieve kracht als een jong kind. Kan je jezelf nog voorstellen dat je vrij en blij was toen je aan het spelen was? Alles was mogelijk in jouw belevingswereld. Kan je dat moment naar boven halen? En eigenlijk was ook alles mogelijk.

Behalve dan de momenten dat iemand, vaak een volwassene, tegen je zei; hey, stop daar even mee, doe gewoon. En dat begon je vervolgens als waarheid aan te nemen. Hun waarheid werd jouw waarheid. Zelfs zo erg dat je nu in die schaamte gevoelens zit over je geldproblemen, want die zijn zo echt. Je voelt die knellende druk op je borst, op je schouders .. het is bijna verstikkend. Stop daarmee! Ga terug naar jouw tijd dat je nog kind was. Wat valt je dan op? Je voelt je vrij. Ongedwongen. Groots. Plezier. Verwonderd. Vol enthousiasme. Je lacht uitbundig. Je bent helemaal één met je eigen wereld.

Dat is je kracht! Evenzo is dat jouw beste magneet om datgene aan te trekken wat je wit, namelijk meer geld op een eenvoudige manier. Kan dat? Ja natuurlijk kan je op een eenvoudige manier geld aantrekken. Maar we zitten zo vol met overtuigingen die ons helemaal niet dienen, maar juist vreselijk tegen werken. Stop met die beperkende overtuigingen. NU!

Geloof en vertrouw

Belangrijk is dat je gelooft dat het kan, dat het mag. Met andere woorden dat je het waard bent. Waarom zou je het niet waard zijn? Ben je minder dan een ander? Nee, natuurlijk niet.

Daarom heb vertrouwen dat het naar je toekomt. Dan gaat het Universum (of intelligentie, God, kracht, waar je ook maar in geloofd) alles in beweging zetten om het naar jou toe te brengen. Daarvoor is geloof en vertrouwen super belangrijk.

Schaamte en minderwaardigheidsgevoel passen dus niet in dit plaatje. Wel de vreugde en plezier die je beleefd als, zoals een klein kind dat doet, je met spanning zit te wachten op het moment dat het zich gaat ontvouwen. Dat gevoel ken je vast nog wel toen je jarig was of tijdens het Sinterklaasfeest en Kerstmis. Hoe super gaaf zou het zijn als je bijvoorbeeld € 500 gaat ontvangen op een bepaald moment. Ik zou uit mijn dak gaan, en ik kan dan ook niet wachten totdat het zo ver is.

Klinkt dit raar?

Wellicht is het al zo lang geleden dat je kind bent geweest. Tot aan ons 7de levensjaar zijn we nog zo puur, maar daarna verliezen we onze essentiële kracht en gaan we geloven wat inde wereld te zien of te horen is. We worden op school voorbereid via de mentale weg. Daarom is onze creatieve kracht verdwenen. Daardoor gaan we geloven dat het leven zwaar is, dat we hard moeten werken om succesvol te kunnen worden. De contrasten worden vergroot, de concurrentie wordt versterkt.

En vanaf ons 12/13de jaar is er geen weg meer terug. We geloven wat we zien en horen. Zo wordt het ego nog meer gevoed, en van ons intuïtie, gevoel en creatie blijft nauwelijks wat over. De tijdspanne vanaf je pubertijd tot heden is langer dan je kindertijd welke maar 7 jaar heeft geduurd. Hierdoor kost het tijd om je weer terug te brengen naar jouw oude “krachtige” zijn.

Wanneer je weer terug bent in je kracht, dan staat de wereld weer aan je voeten. Je zult dan weer ervaren waar je daadwerkelijk voor gekomen bent. En dat is zeker niet om een geldprobleem op te lossen, of, wanneer je in vorige levens geloofd, om je karma in te lossen waar sommige religies het over hebben.

Dit laatste kan ik echt niet geloven, dat je oude karma moet inlossen. Je hebt heel veel levens geleefd en dat zou betekenen dat je dan heel veel hebt in te lossen. That’s not the meaning of life.

Wil je je geldprobleem de baas worden, dan moet je terug naar die vrolijke en onbezorgde kindertijd, maar dan wel in je huidige staat.

Laat het Universum voor je werken: stappenplan

Het is eenvoudig.

  1. Ga rustig zitten en ontspan
  2. Bedenk wat je graag zou willen hebben op het gebied van geld
  3. Schrijf dit op
  4. Neem iedere dag een moment om die wens kracht bij te zetten
  5. Laat het Universum haar werk doen

Zeg nu zelf, dit is niet moeilijk, toch?!

Hoe nu verder: het eBook

Bovenstaande is een hele korte versie van het eBook waarin het stappenplan uitgebreider behandeld wordt. Wil je echt aan de slag met je geldprobleem, en vooral de schaamte en je minderwaardigheidsgevoel achter je laten, dan is het eBook een must om te downloaden om daarmee aan de slag te gaan.

Het is namelijk niet de bedoeling dat je door het leven gaat met schaamte over je geldprobleem. En daarom kan een minderwaardigheidsgevoel jouw dagelijkse leven enorm bemoeilijken. Tevens is het een aandrijver voor gevoelens van angst en depressie, welke uiteindelijk leidt tot een ziek lichaam.

Het eBook is meer dan een stappenplan. Het nodigt je tevens uit om anders naar jezelf te kijken. Zodra je het geldprobleem oplost door het stappenplan te volgen, bestaat de kans dat je moeiteloos geld zult aantrekken en een heel ander leven gaat leiden. Een leven met voorspoed en overvloed.

En het kan niet anders dan dat wanneer je de bewijzen in de realiteit gaat herkennen, je humeur er ook beter van wordt. Je wordt er echt blij van. Je ontspant. En dit is goed voor jouw gezondheid maar ook goed voor al je relaties. Het is nu de tijd om te kiezen voor een leuker leven met meer geld in je leven. Dus ik nodig je graag uit om het gratis eBook te downloaden.