Hoe een beperkende overtuiging te doorbreken

Dit is vast herkenbaar: Je hebt besloten dat je bepaalde dingen anders wilt doen en toch lukt dat niet. Je strand in je oude gewoontes. Het kan een worsteling zijn om dat het gewoonweg niet lukt structureel de dingen die je wilt veranderen, te veranderen. Wanneer je dit constateert, dan is het heel waarschijnlijk dat je werkt vanuit een beperkende overtuiging.

Wat is een overtuiging eigenlijk?

Door de jaren heen trek je conclusies uit jouw ervaringen en gebeurtenissen. Hierdoor ga je iets als een zekerheid beschouwen als waarheid. Wanneer je steeds ervaart dat geld verdienen een zware aangelegenheid is omdat je het bij je ouders hebt gezien, en zo ervaar je het in je eigen leven nu ook, dan zal een gedachte naar boven komen ‘dat je toch meer en harder moet gaan werken voor je geld’.

Je kan echter nooit ergens zeker van zijn. Je hebt namelijk nooit een andere manier ervaren. Je ervaart persoonlijk keer op keer iets, en je kan niet anders concluderen dan dat het wel de waarheid moet zijn. En omdat je steeds hetzelfde ervaart, ga je ook geloven dat het zo is.

Een overtuiging is een “waarheid” geworden welke is ontstaan uit een steeds terugkerende ervaring. Dat wordt jouw denkbeeld, jouw geloof, jouw oordeel.

Een beperkende overtuiging belemmert jou in alles

Overtuigingen, of wel jouw geloof, hebben net als een muntstuk twee kanten: een kant en een andere kant. Ik zeg bewust geen goede en een slechte kant. Want wat is goed en wat is slecht? Wat voor de één goed is, hoeft per definitie niet goed te zijn voor een ander.

Een denkbeeld kan prettig klinken en waar jij je graag de hele dag in onder willen dompelen, zal voor zich spreken. Bijvoorbeeld: geld komt altijd gemakkelijk naar mij toe. Daar zal je geen moeite mee hebben. Maar de andere kant van het muntstuk zou kunnen luiden: ik ben het niet waard om grote sommen met geld te ontvangen. Dit is een negatief denkbeeld die je bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen afroept. En kijk nog eens naar dat laatste belemmerende denkbeeld, klopt dat nu echt? Is dat 100% de waarheid? Nee natuurlijk niet! Dit is een fake opvatting die je in stand houdt voor een bepaalde reden. Jouw verlangen is anders. Lekker tegenstrijdig allemaal, maar het mag duidelijk zijn dat die negatieve overtuiging jou belemmerd in het creëren van overvloed, het met gemak aantrekken van geld.

Wat is nu de verwarring?

Het probleem is dat we geen onderscheid maken tussen een overtuiging en een feit. Een feit staat voor wat er werkelijk is gebeurd. Een overtuiging is een gedachte over wat er kan gebeuren op basis van een feit. Een overtuiging is meer een verwachting, en heeft dus meer een voorspellend karakter dan een feit.

Wat er gebeurt, is dat je altijd reageert op een feit om jouw denkbeeld te voeden, welke een voorspelend karakter heeft. Door hierin te blijven hangen, en al je aandacht te geven, kan het niet anders dat de voorspelling uitkomt. Wat zeg je dan? Zie je wel, ik wist het! Vooral omdat je zo je best doet om ze niet ‘waar’ te laten worden, geef je er onbewust een bepaalde macht aan. Jouw leven draait dan om die belemmerende overtuiging. En dat wat je niet wilt, gebeurt! En dat is iets waar je direct mee moet stoppen. Want je bent zo gefocust op datgene voorafgaand aan het moment, dat het werkelijkheid wordt, een feit. En waar je je aandacht op vestigt zal waarheid worden. Je voedt je eigen dogmatische denkbeeld. Dat is goed wanneer het een geloof is welke je helpt om beter te worden of te groeien. Met een beperkende overtuiging zal dat alleen maar tegen je werken.

Overtuigingen zijn niet meer of minder dan het continu herhalen van gedachten totdat ze moeilijk te veranderen zijn. Zie het als de ankers van je schip in een haven. Nu wil je gaan varen. Motoren aan. Halve kracht vooruit. Hmm, je komt niet vooruit. Je schip blijft op z’n plek. Okay dan, volle kracht vooruit. Een lichte beweging, maar laten we eerlijk zijn, je schip ligt nu een meter van de kade. Dat is niet vooruitkomen. Zo werken overtuigingen ook. Ze houden je tegen om vooruit te komen.

Energie

Alles is gemaakt van energie, en energie vormt de fysieke werkelijkheid om je heen. Alles wat je met je fysieke ogen waarneemt is gemaakt van energie. Je kop koffie, je huis, je boek, alles! Dit is niets nieuws onder de zon. De wetenschap heeft dit al decennia geleden erkent en onderschreven. Het is van essentieel belang dat je dit nu gaat accepteren.

Zo bestaat jouw fysieke lichaam ook uit energie, vloeibare en vaste energie. Je bestaat tevens niet alleen uit zichtbare energie. Je bestaat ook uit een onzichtbare, niet tastbare energie. En zo heb je ook een wat ijlere energie, je bewustzijn.

Als mens wil je je uitdrukken en vooral ervaren om te kunnen groeien. En om dit te kunnen doen maak je gebruik van energie, welke jij kan vormen naar elk gewenst model. De energie die je gebruikt is oneindig en is altijd voor jou beschikbaar. Het is heel belangrijk dat je dit begrijpt.

Energie heeft twee kanten. Doordat er altijd energie in een onbeperkte hoeveelheid in je leven aanwezig is, is er altijd overvloed. Maar hoe gebruik jij die? Want je zou kunnen worstelen met het begrip overvloed. Heb je overvloed aan alles wat je hart wenst? Of heb je overvloed aan juist het gebrek of te kort? Gebrek aan geld of soms niet op elk moment voldoende geld of je zou wel wat meer geld willen hebben om wat prettiger te kunnen leven.

Of je nu te veel aan geld hebt (ja duh .. dan zou je waarschijnlijk dit niet lezen, dan ben je met hele andere dingen bezig) of je hebt te weinig geld, je hebt een bepaalde gedachte hierover. Bijvoorbeeld: Ik ben voor een dubbeltje geboren en zal nooit een kwartje worden, geld stinkt, ik moet hard werken voor mijn geld, ik kom niet uit een rijke familie dus die geluk en kruiwagen heb ik niet, geld vloeit te snel weg, etc, etc. En wanneer je dit zo leest, krijg je dan geen knoop in je maag? En als dit jouw verhaal is, word je daar dan niet ontzettend gefrustreerd van? Geeft het dan geen stress? Voel je de pijn: frustraties, stress, emotionele pijn, misschien wel fysieke pijn, verdriet, wanhoop … dit alles zijn emoties. E-moties, energie in beweging.

Daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je gedachten en denkbeelden zijn gedurende de dag. Want dit bepaald hoe jij tegen je leven kijkt. Het zijn je gedachten en denkbeelden die bepalen hoe je overvloed ervaart. Voor de energie maakt het niet uit. Die is neutraal, en heeft geen belangen in jou. Energie is energie. Energie is niet meer dan de bouwstenen om jouw werkelijkheid vorm te geven.

Hoe is jouw situatie?

Ervaar je grote overvloed in de vorm van een gebrek aan overvloed? Sta dan eens stil waarom dit zo is. Jij bent de persoon die keuzes maakt. Waar baseer je jouw keuzes op? Op feiten? Op dogmatische denkbeelden? Op jouw gedachten? Op jouw verleden? Waar komen jouw gedachten en standpunten vandaan? Helpen zij jou?

Je trekt energie aan op basis van je gedachten en je overtuigingen, en die energie gaat rechtstreeks terug naar gedachten en overtuigingen. Zolang je dit blijft doen, krijg je meer van hetzelfde. In de vorm van situaties, gebeurtenissen, omstandigheden en personen. Het is een vicieuze cirkel die zich versterkt, positief of negatief.

Op basis van jouw kijk op je leven, zie je in je leven steeds terugkomen wat je verwacht en vooral wat je denkt of wat jouw overtuigingen zijn. Waar jij aandacht aan geeft, dat krijg je te zien. Als je op zoek bent naar een rode Ferrari, zie je ze ineens overal rijden. Ze waren er altijd al, maar je zendt deze energie uit, en dat trek je aan.

Op basis van je gedachten en overtuigingen geef je vorm aan je leven. Als de perceptie over jezelf bestaat uit gedachten dat je geen respect ontvangt omdat je het niet waard bent, dan zend je al de energie die er om je heen is rechtstreeks naar ‘meer overvloed aan gebrek’. Meer gebrek aan gezondheid, meer eenzaamheid, maar ook meer financiële nood.

Jouw gedachten en overtuigingen vormen samen een volmaakte cirkel. Je hebt beiden nodig om ze te kunnen veranderen.

Wat te doen?

Je zult dus aan de slag moeten gaan met je overtuigingen. Maar hoe doe je dat? Dat is door bewuster te gaan leven. Wat speelt er elk moment in je hoofd af? Dat stemmetje dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet kan, dat je het moeilijk vindt om .. (vul het maar in), dat je te lelijk bent om .. (vul het maar in), dat je het niet waard ben, dat je het te eng vindt. En zo kan ik pagina’s vol schrijven met dit soort onzin.

Wees dus eerst bewust van je gedachten. Herken het moment dat je deze negatieve of beperkende gedachten hebt. En wat ook belangrijk is, erken ze. Het is niet erg om ze te hebben. Echt niet. Het gaat hier niet om goed of fout. Het gaat hier om het feit dat ze er zijn, maar je hebt wel de keuze om daarin mee te gaan of om deze te veranderen in een ander overtuiging die jou gaat helpen te laten groeien, of beter gezegd, die jouw geldblauwdruk naar een positieve richting laat bewegen.

Verwacht niet dat je van het ene op het andere moment een prof bent om je belemmerende overtuigingen los te laten waardoor jouw gedrag en jouw werkelijkheid direct verandert. Dat kan soms wel gebeuren, een directe manifestatie. Wat dat betreft geloof ik gelukkig wel in wonderen.

Goed, je laat je verwachtingen los, je leeft bewuster, je herkent je beperkende overtuiging en je erkent ze. Kijk nu eens naar de manier waarop een overtuiging zijn werk doet. Hij mag er zijn. Je hebt er geen oordeel over en dat geeft al rust en ontspanning.

Hoe kan je deze overtuiging een positieve kracht laten triggeren? Dit kan je doen door er een positieve bevestigende zin van te maken. Let op! Je gaat nog niet de beperkende overtuiging vervangen. Maar schrijf deze op een witte vel papier, en zet daaronder de positieve overtuiging. Dit is slechts een verkenningstocht in het avontuur. Het is belangrijk hoe je deze positieve overtuiging laat klinken.

Een voorbeeld van een negatieve overtuiging: Ik moet hard werken voor mijn geld. Voorbeeld van een positieve overtuiging: Mijn inkomen groeit in een snel tempo. Deze kan je meteen benauwen. Je ziet je baas of je leidinggevende al staan. En jouw moed zakt in de schoenen om salarisverhoging te vragen. Nog maar te zwijgen over de volgende belemmerende overtuigingen die komen aanhollen om hun recht te halen. Niet verstandig en is een brug te ver. Een goede overtuiging moet jouw motiveren. Een beter voorbeeld zou kunnen zijn: Geld is goed voor mij.

Het vinden van een goede overtuiging is heel belangrijk. Het moet bij je passen en het moet je energie geven.

Hier nog een paar mooie overtuigingen die je zou kunnen gebruiken, mits dat ze natuurlijk geen andere belemmerende overtuigingen oproepen:

  1. Het is belangrijk geld te respecteren.
  2. Geld is liefde en kracht.
  3. Ik geniet van geld
  4. Ik ben een geld magneet.
  5. Geld stroomt gemakkelijk naar mij toe.
  6. Ik leef in overvloed.
  7. Voor alles is een oplossing.
  8. Ik straal rust uit.
  9. Ik trek de juiste mensen aan.
  10. Elke dag gaat het beter en beter met mij.

Vraag nu aan jezelf wat die goede overtuiging met je zou gaan doen. Wat voor een gevoel geeft dat? Hoe zou je je gedragen vanuit deze overtuiging? Maar pas je gedrag nog niet aan. Het gaat namelijk om het voelen van de nieuwe overtuiging. Begint er iets te kriebelen in je? Word je er blij van? Inspireert het jou? Wat gebeurt er met je? Maak hier een dagelijks ritueel van. Dit kost je maar 5 minuten en het is echt waardevol voor jouw financiële blauwdruk wanneer deze nog niet sprankelt van overvloedig geld. Op een gegeven ogenblik voel je of misschien gebeurt dit onbewust, dat jouw gedrag verandert. Het gaat moeiteloos. Doordat jouw gedachte/focus zich aan het verplaatsen is naar die positieve overtuiging, geef je daar energie aan. En daar waar je energie aan geeft, zal dat vanzelf de omstandigheden en mensen naar je toe brengen die nodig zijn om het gevisualiseerde beeld van je doel ook werkelijkheid te laten worden.

Al die negatieve overtuigingen en gedachten zijn zo door de jaren heen ontstaan. Vroeger als kind kon alles en dat alles kwam naar je toe. We leven echter in een wereld met volwassen mensen die denken te weten wat goed voor jou is. Ook zij zijn gevormd en weten eigenlijk niet beter dan wat hun vertelt en aangeleerd is. Niemand die jou ooit heeft verteld wat de reden was waarom jouw financiële situatie is geworden zoals het nu is. En je kunt ook niemand daarvoor de schuld in de schoenen schuiven.

Vanaf nu zal jouw financiële status veranderen. Helemaal wanneer je gaat samenwerken met het Universum. Maar als niemand jou heeft verteld hoe je dat moet doen? Hoe begin je dan? Bovenstaande is een begin, om het je volledig eigen te maken heb een stappenplan nodig hoe je kunt samenwerken met het Universum. Alle valkuilen heb ik voor je ondervangen. Het is een uitgekristalliseerd stappenplan die jou meer succes gaat brengen om meer geld aan te trekken.