De 4 grootste fouten waarom besparen averechts werkt

Het is mens eigen om meteen te snijden, te besparen, in de uitgave wanneer je de eindjes aan het einde van de maand niet aan elkaar kunt knopen of een schuld hebt opgebouwd. Natuurlijk is het goed om te kijken naar je uitgavenpatroon en of deze nog in verhouding is met de hoeveelheid geld die je maandelijks ontvangt. Wat mensen niet weten is dat besparen, dus snijden in je financiën de grootste fout is die je maar kunt maken. Hiermee geef je een signaal af dat je geld tekort komt en weet je wat er dan gebeurd? Dit probleem wordt erger.

Waarom is dit een groot probleem?

Besparen, het snijden in je uitgave, is niet leuk en is een groter probleem dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen omdat je er verdrietig van wordt dat je dingen moet schrappen. Jouw energie die je rondom het feit dat je geld tekort komt opbouwt is desastreus. Je geeft hiermee een verkeerd signaal af naar de Wet van Aantrekking van het Universum. Dit heet een overvloed aan tekort. Overvloed heeft namelijk twee kanten, teveel aan goede dingen en te weinig ofwel tekort aan geld.

Je ervaart al een tekort, en het laatste wat je wilt is dat je door te snijden in je uitgave je een signaal gaat afgeven dat je nog meer een tekort gaat ervaren. Besparen is niet de oplossing.

Hoe komt dit?

Je constateert iets en al je aandacht en energie gaat daar naartoe om het onder controle te krijgen. De Wet van Aantrekking werkt met energie, jouw energie. Jouw aandacht is energie en dus zal de Wet van Aantrekking ervoor zorgdragen dat er een gelijke energie naar je toe gaat. Zij is continue bezig de balans te vinden tussen alle energieën en doet dat met precies dezelfde energie.

Dus als jij je aan het focussen bent op: ‘Ik moet mijn uitgave in bedwang houden en dat betekent dat ik iets wat ik leuk vind moet stoppen.’ Je voelt je bedompt, wellicht gefrustreerd. Zeker wanneer je iets moet opgeven wat je zo graag doet. Maar ja, het moet gebeuren, zegt je verstand. En je verstand overruled jouw gevoel van plezier. En je gevoel geeft een signaal af van verdriet.

Emoties

Verdriet, frustratie, boosheid zijn allemaal emoties. En een emotie is een vorm van energie dat in beweging is. Alle energie wordt opgepakt door het Universum. Het Universum kent niets anders en heeft er geen enkel oordeel over. Het is zoals het is.

Aangezien alles in balans moet blijven, zal qua energie aansluiting moet hebben met gelijksoortig energie. Gebeurd dat niet, dan is er geen balans. En dit laatste is ondenkbaar. Dus de Wet van Aantrekking gaat voor je op zoek naar dezelfde energie om de balans te handhaven.

Daar zit je dan met je verdriet en frustratie. Net dat sport abonnement opgezegd om 2 rekeningen te kunnen betalen. Pfff, hoe blijf je slank en in goede conditie zonder die volleybal trainingen. Je gaat al je teamgenoten missen, de spanningen vooraf aan een wedstrijd. Bah, je zou het zo graag anders willen. Maar ja, je moet ergens een grens trekken. Want je komt wel elke maand € 100 tekort.

Alles geregeld. En je voelt er knap beroerd onder. Hoe lang heb je wel niet in dit team gezeten? Het zit je niet lekker, ook al is het een dag of een week later. Je komt thuis van je werk en je doet de deur open. Wat zie je op de grond liggen? Nog een rekening? Van wie dan? Ach ja, die tandartsrekening. Half jaarlijkse controle. Een rekening van € 47. Toeval? Je mag er van denken wat je wil. Ik zeg, dit is geen toeval. Je hebt uren zitten broeden op het feit dat je het volleybal abonnement moest stopzetten.

En door deze schijnbare toevalligheid, zal dit jou zeker niet ongemoeid laten. Laat mij raden? Je zal nog gefrustreerder zijn, bozer, en mogelijk in huilen uitbarsten.

Uit het niets komen nog meer rekeningen, boetes, achterstallig onderhoud waar je kosten voor moet maken, het verliezen van je portemonnee, aandelen die instorten, etc etc.

Het Universum is voor jou aan het werk geweest. Dat was jouw energie. Universum zegt: ik moet alles in evenwicht houden. Jouw energie is geld gebrek met emoties; frustratie, boosheid en verdriet. Dan brengt de Wet van Aantrekking dezelfde energie namelijk dat er meer geld moet verdwijnen want dan ontstaat er meer frustratie, meer boosheid en meer verdriet.

Waar moet dit heen? Dit kan alleen maar slechter worden. Geloof mij, I have been there!

De 4 grootste fouten

Hierboven heb ik het al een beetje verklapt. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je bewust wordt dat je in een vicieuze cirkel komt dat jouw financiële situatie de verkeerde kant dreigt op te gaan, of al in die beweging zit.

Het gaat om de volgende 4 grootste fouten:

  • Focus
  • Aantrekking via gedachten
  • Stress vanwege jouw gemoedstand
  • Overtuigingen

Wanneer je geen geld hebt is het eerste waar je aan denkt geld besparen. Er gaat een grote streep door een aantal dingen die je op het eerste gezicht niet echt nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld een tijdschrift abonnement, sportschool, je stopt bij de schoonheidsspecialist, je gaat wat minder snel naar de kapper, je gaat je haar zelf kleuren (ja toe maar, je hele badkamer komt onder te zitten met je haarverf), je wast je auto wat minder, je koopt geen bloemen meer, je gaat minder naar de bioscoop, je gaat minder uiteten, loopt wat langer door met die oude schoenen van je, etc.

Ik zeg niet dat je niet bewust naar je uitgave patroon mag of zelf moet kijken wanneer geldgebrek ontstaat. Kijken en bewust worden is zeker niet verkeerd.

Wat wel verkeerd is, is handelen uit angst. Dat is wat besparen is en doet. En angst creëert weer meer angst, totdat je uitgeput raakt. Dat is wat er gebeurd.

Ik houd niet van ‘moeten’. Je moet dit of je moet dat. Dat is zo dwingend. Maar hier is het nu wel zeer essentieel. Je ‘moet’ uit die angst. Ja, gemakkelijk praten, hoor ik je zeggen. En ja, ik weet dat. Maar ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt. En een heel enkele keer, dan val ik heel even terug in mijn oude gewoonte.

Je moet begrijpen dat angst killing is!! Als je blijft vasthouden aan de angst, dan is de weg terug moeilijker, en kan het echt je kop kosten. Die spiraal gaat dan namelijk de verkeerde kant op, want deze wordt gevoed door angst. Besparen is niet de weg.

Wat moet je dan doen?

Focus

Leg je focus op iets positiefs, een andere situatie. Zorg voor afleiding. En ik weet als geen ander dat dat één van de moeilijkste dingen is. Maar ik denk dat dit wel herkenbaar is.

Al je aandacht wordt hierdoor opgeslokt. Niets houdt je hier van af. Totdat … iets anders schokkends, positief of negatief, gebeurd en opeens is je aandacht volledig weg van hetgeen waar je in eerste instantie mee bezig was. Die andere situatie eist nu je volledige aandacht en  energie. Wat die andere situatie ook mag zijn, ik laat dat even in het midden.

Nu ben je plotseling bezig met; hoe kan ik aan meer geld komen? Want je ervaart een tekort aan geld. Je hebt meer geld nodig, want dat volleyballen wil je niet opgeven. Je hebt dat nodig. Het geeft plezier. Na een training, en zeker wanneer je een wedstrijd hebt gewonnen, geeft dat voldoening.

Maar hoe kom je aan meer geld? Harder en langer werken? Nee op beide vragen.

Jouw gedachten

Je dient te begrijpen dat er iets moet (oeps, here I go again) veranderen in jouw gedachtengang. Jouw gedachten werken als een magneet. Daarom dat ik zeg; leg je focus op een andere situatie of zorg ervoor dat je focus weg is van het geld tekort.

Kijk naar een film, vooral een lachfilm! Je ontspant en stress verdwijnt. Plus dat je wellicht enorm moet lachen. Al jouw aandacht gaat naar de film.

Lees een goed boek. Een spannend boek bijvoorbeeld, waarbij al je aandacht wordt opgeëist omdat het zo spannend is, dat je onmogelijk aan iets anders kunt denken.

Ga naar een goede vriend of vriendin voor een gezellige middag of avond. Hier wil ik wel een kanttekening maken. Het is dan niet wenselijk om met je vriend of vriendin te praten over jouw geld problemen. Doe als een KOE (Kaken Op Elkaar) wanneer een vraag gesteld wordt over hoe het met je gaat. Het gaat zoals het gaat. En zorg er voor dat je een onderwerp klaar hebt staan waar je over kunt praten, zo lang het maar niet over jouw geldgebrek gaat. Want wanneer je gaat praten over jouw geld problemen dan geef je weer aandacht en energie aan datgene wat je niet wilt, toch?

Hoe zit het dan wanneer je hulp nodig hebt? Hoe los je dit dan op? Als je vriend/vriendin een financiële achtergrond heeft zou het een optie kunnen zijn. Maar … toch is dit niet de weg.

Wij hebben op school niet geleerd hoe wij succesvol kunnen worden met geld. De lessen gingen niet over hoe je moest denken over geld, en al helemaal niet hoe je eenvoudig aan geld kunt komen. Je leert over de macro en micro economie en hoe dat in stand wordt gehouden. En waarom sommige mensen/bedrijven failliet raken. Ja, ‘bad luck’. Echt niet!

Stress door jouw gemoedstoestand

Angst zorgt ervoor dat je je ongelukkig voelt. Belabberd. En vooral gefrustreerd. Dus naast je gedachten, zijn je gevoelens en je emoties super belangrijk. Je bent er toch mee eens dat wanneer je je geweldig voelt, je de hele wereld aan kunt?! Dit laatste is een keuze. Kies ervoor dat je je super geweldig voelt en, naast je focus en gedachten hoef je eigenlijk verder niets meer te doen. Niets staat dan meer in de weg om geld naar je toe te laten stromen. Dit is wat je wilt.

Overtuigingen

Overtuigingen over geld is wel het meest hardnekkig dingetje

1. ‘Materialisme is niets voor mij’. Echt waar? Maar waarom wordt je er dan soms zo verdriet van? En wanneer ben je materieel ingesteld? Is dat dan zo verkeerd? Welk oordeel zit hierop? Welk oordeel zit erop als iemand graag in een ‘vette’ auto rijdt?

2. ‘Geld maakt niet gelukkig’. Meen je dit serieus? En te weinig geld hebben maakt je gelukkiger? Want je kunt er veel stress van krijgen en zelfs ziek van worden. In hoeverre klopt de overtuiging dan nog? Ik kan heel gelukkig worden als mijn facturen en de belasting weer betaald zijn.

3. ‘Je moet hard werken voor je geld’. Ja, dat deden je je ouders, totdat ze er bijna bij neer vielen. Als jij met deze overtuiging rondloopt, dan zal je ook hard moetenwerken!

4. ‘Vrouwen hebben een gat in hun hand en kunnen niet met geld omgaan!’ Kunnen vrouwen ècht niet met geld omgaan? En mannen kunnen wel met geld omgaan? Welk bewijs heb je dan?

5. ‘Rijke mensen verdienen geld over de ruggen van arme mensen’. Blijkbaar zit er een oordeel op dat als je iets doet waar je goed in bent, of je doet dat met passie, dat je daar geen geld voor mag vragen.

6. ‘Rijk worden is niets voor mij’. Meen je dit echt? Wanneer heb je dit besloten? En wat heeft het jou opgebracht?

7. ‘Ik ben het niet waard om veel geld te verdienen’. Jammer hoor. Wie heeft jou dit vertelt? Wat ben je dan wel waard? Voor een dubbeltje geboren?

8. ‘Als je veel geld verdient, ben je gierig, onaardig en arrogant’. Wie waren jou voorbeelden dan dat je deze overtuiging najaagt? Heb je ooit een miljonair ontmoet?

9. ‘Geld stinkt!’ Hoezo? Heb je aan geld geroken? Welke ervaring heb je met geld?

10. ‘De armen worden alleen maar armer en de rijken worden rijker’. Je hebt gelijk! Wanneer je vanuit een tekort blijft denken, dan wordt je realiteit daarin bevestigd.

Zou het zo kunnen zijn dat deze overtuigingen jou niet verder helpen? Zou het kunnen dat rijke mensen op een andere manier over geld denken? Hoe denk jij hoe rijke mensen denken over besparen? Zullen zij uberhaupt ooit in overweging nemen om te besparen? Nooit, zij denken in het tegenovergesteld. Namelijk wat kan ik doen om meer geld te creëren. En is dat dan zo verkeerd in jouw ogen? Wat is dan eigenlijk jouw echte pijn hierin?

Wat je nog meer kunt doen

Wanneer je jouw huidige geldgebrek spuugzat bent, en zeker wanneer je ook niet meer wilt besparen, wordt het dan niet eens tijd om daar verandering in aan te brengen? Waarschijnlijk weet je niet waar je moet beginnen. Dat had ik jaren geleden ook. En daar worstelen veel mensen mee. Ik heb daarom een stappenplan gemaakt en deze in een eBook gegoten. Heel gemakkelijk en overzichtelijk om binnen 4 weken resultaat te boeken en soms sneller. Download daarom hier het eBook.